Noniin. Kyllästymiseen käsitelty aihe. Mutta otanpa toisenlaisen katsantokannan.

70- luvulla mimulla oli kaveri nimeltä Johny. Hää oli musta, kuin ebenpuu. Äiti Kiuruvedeltä ja isä Afrikasta. John oli mukava heppu. Vietimme aikaa paljon kimpassa. Silloin ei vielä ollut keksitty rasismia. Päin vastoin. Saimme aina huomiota tytöiltä. No ainakin John sai. Yleensä kysyttiin hältä ensin englanniksi joku kysymys. Muuten ihan jees, mutta Johnu ei osannut englantia ollenkaan, ainoastaan savoa. Ja vastaus kuului: Mitä? mie en ymmärrä mittään".

Johnyn elämä päättyi väkivaltaisesti pian noiden onnen päivien jälkeen, mutta elää edelleen muistoissani.

60-luvulla eräs valtion omistama yritys markkinoi peliään tälläisellä sloganilla: "Vain Afrikan musta neekeri ei tippaa". Ne jotka muistavat mitä oli tippaaminen, niin ymmärtävät, ettei lausetta oltu tarkoitettu rasistiseksi. Mutta jos lause menisi nykyään näin: "Vain musta Afrikan neekeri ei lottoa". Olisi seuraukset katastrofaaliset. Maailma muuttuu Eskoseni.

Suukko on ympäri maailmaa eri nimillä tunnettu makeinen, jonka alkuperä juontuu juutalaiseen kremboon. Isrelissa tätä herkkua syödään vain talvisaikaan, mutta runsain määrin. Suomessa makeista on kutsuttu neekerinsuukoksi tai -pusuksi vanhempaa perua olevan saksankielisen nimityksen, Negerkuß, perusteella.

Tämä herkku joutui kuitenkin myrskyn silmään ja Saksassa sekä Suomessa alkuperäinen n- sana korvattiin sanalla suukko ja pakkauksen kuvamaailma muutettiin samalla. Ehkä tämä on kehitystä.

Joka tapauksessa en itse käsitä, miksi ihmisiä pitää loukata. Jos eriväriset ihmiset eivät pidä siitä, että heitä kutsutaan, neekereiksi, ählyiksi, mokkakorviksi, kinkeiksi, spermanaamoiksi, karvakäiksi ja ryssiksi, niin miksi välttämättä pitää kuitenkin tehdä niin?

Joskus olen kuullut argumentin, että mustat saattavat kutsua toisiaan sanalla nigger. Ja se oikeuttaisi käyttää heistä nimitystä neekeri. Ei mahdu jakeluun. On varmaan linnut lentäneet päästäni ja jättäneet paluumuuton tekemättä.

No jos musta kokee tuon sanan loukkaavaksi, niin eikö sen käyttö kannattaisi jättää pois?

Ei luulisi olevan vaikeaa. Käyttäkää vaikka farsinkielen sanaa Naypyidaw.